Tetraktis-studio
loading...

Όταν ήμασταν παιδιά, στις… ήσυχες στιγμές μας καθόμασταν κάτω, χαράζαμε γραμμές στο χώμα και παίζαμε με πετραδάκια παιχνίδια που μας είχαν μάθει οι μεγάλοι. Με τον πιο άμεσο και φυσικό τρόπο κάναμε αυτό που έκαναν πάντα οι άνθρωποι από την αρχή της ιστορίας.
Όμως τα πιο «μαγικά» για μας ήταν δύο απίστευτα όμορφα επιτραπέζια παιχνίδια από πηλό, σε σχήματα που μπορεί να μην έμοιαζαν με τίποτα γνωστό αλλά ακτινοβολούσαν οικειότητα και ζεστασιά.
Αυτά που η γιαγιά μου φύλαγε προσεχτικά, σχεδόν ευλαβικά, και που οι στρογγυλεμένες γωνίες και τα ξεθωριασμένα χρώματά τους έδειχναν ότι έρχονταν από άλλες εποχές.

Με αυτές τις εικόνες στο μυαλό, πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα παιχνίδια.
Ψάχνοντας, βρήκα σύντομα ότι εμείς οι άνθρωποι πάντα είχαμε το παιχνίδι ως ιδιαίτερη και αγαπημένη απασχόληση αλλά, το κυριότερο, ως τρόπο επικοινωνίας.

Από την αυγή του πολιτισμού, το παιχνίδι ενεργοποίησε τη φαντασία μας με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ένα πλήθος παιχνιδιών με όμορφες και ευρηματικές κατασκευές, με πολύπλοκους κανόνες.
Στην πορεία του χρόνου άλλα εξελίχτηκαν, άλλα χάθηκαν και άλλα αντικαταστάθηκαν από νέα.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε κάθε πολιτισμό που υπήρξε σταθμός για την ιστορία μας, αναπτύχθηκαν ανάλογα και κάποια ιδιαίτερα παιχνίδια.

Έτσι, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν γνωστά ξεχασμένα αρχαία παιχνίδια που είναι οι πρόγονοι των σημερινών.
Κάποια από αυτά είναι σε περίοπτη θέση στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου αλλά ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η θέση που έχουν στην καρδιά και στην φαντασία μας.

Άρχισα να φτιάχνω παιχνίδια με πηλό και σύντομα ένοιωσα τη «μαγική ενέργεια»  που εκπέμπουν, σαν ζωντανές οντότητες με ιδιαίτερες προσωπικότητες που ζουν μαζί μας, απαιτούν να τα προσέξουμε και μας προκαλούν να ασχοληθούμε μαζί τους και να διασκεδάσουμε. Αλλάζουν διάθεση με το φως και τις σκιές, γίνονται πιο παιχνιδιάρικα ή πιο σοβαρά, μεγαλώνουν μαζί μας και, με τα χρόνια, αλλάζουν όψη.  Γίνονται σοφότερα!

Βρήκα όσα παιχνίδια μπορούσα.  Από τις πιο παλιές εποχές, που υπάρχουν στοιχεία, μέχρι σήμερα. Μερικά χάνονται στα βάθη του χρόνου και όσα γνωρίζουμε γι αυτά είναι υποθέσεις από τους ερευνητές.

Άρχισα να τα σχεδιάζω ξανά, προσπαθώντας να προσαρμόσω κάθε παιχνίδι στις ιδιαιτερότητες του υλικού, να δώσω τον απαραίτητο όγκο που απαιτεί η προσωπικότητά του, να αναδείξω το χαρακτήρα του μέσα από τις λεπτομέρειες, να διατηρήσω τη λειτουργικότητά του και να βρω τα χρώματα που το ζωντανεύουν και το φωτίζουν περισσότερο.

Ήταν μια διαδικασία που πήρε πολύ χρόνο. Έφτιαχνα το κάθε παιχνίδι, το δοκίμαζα για να βρω τα μυστικά του, να δω πως φαίνεται, πως παίζεται.  Το βελτίωνα, και ξανά απ` την αρχή. Μερικά χρειάστηκε να τα αλλάξω πολλές φορές για να φτάσω στην τελική μορφή.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που με απασχόλησαν ήταν το χρώμα, το υάλωμα που θα χρησιμοποιούσα για το κάθε παιχνίδι, που δίνει εκτός από την αντοχή και την τελική του εμφάνιση. Μετά από πολύ πειραματισμό, κατέληξα στη χρήση υαλοποιημένου χρωματισμένου πηλού σαν επίστρωση διότι δένει άψογα με το σώμα του αντικειμένου και δίνει μια μοναδική υφή και αίσθηση.

Μέχρι τώρα κατάφερα να φτιάξω μόνο ένα μικρό αριθμό παιχνιδιών από την πληθώρα που υπάρχουν αλλά θα συνεχίσω να φτιάχνω καινούρια όταν έχω χρόνο, καθώς είναι από τις πιο ευχάριστες δουλειές που έχω κάνει.

Όλα τα παιχνίδια είναι χειροποίητα, όπως και τα πιόνια ή οι μπάλες τους, και τα δουλεύω μόνος μου σε όλες τις φάσεις κατασκευής, έχουν την αποκλειστική φροντίδα μου για την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Έτσι, το καθένα είναι μοναδικό.

Κάθε παιχνίδι έχει κεραμικό κουτί ή δερμάτινη θήκη για τα πιόνια, εκτός απ` αυτά που έχουν συρτάρι αποθήκευσης, επίσης έχει φυλλάδιο με τους κανόνες στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και πληροφορίες για την προέλευση και την ιστορία του.